Windesheim trapt af met SIA RAAk-mkb project Thermoplastische Composieten

maandag 6 mei 2013

Thermoplastische Composieten (High-Tech kunststoffen)

Onderzoeksproject (lopend) – Een onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van Thermoplastische Composieten in dertien MKB-bedrijven in de kunststofverwerkende industrie. Gekeken wordt hoe voor elk van deze bedrijven een hoogwaardig eindproduct gecreëerd kan worden, wat in serie gemaakt kan worden. Tevens wordt gekeken naar het economisch omslagpunt voor de inzet van thermoplastische composieten. Dit project wordt gefinancierd via de RAAK-regeling van de Stichting Innovatie Alliantie.

 

Thermoplastische composieten hebben een aantal voordelen ten opzichte van thermohardende composieten. Allereerst zijn het materialen met hoge weerstand tegen impact, maar tevens kan het materiaal na verwarmen hervormd en/of gerecycled worden. Daarnaast kan de automatiseerbaarheid van de verwerking voordelen bieden in termen van kwaliteitswaarborging door verminderd hand-werk.

In dertien bedrijven zal onderzoek worden uitgevoerd naar het gebruik van thermoplastische composieten. De producten zullen getest en geëvalueerd worden, waarbij de economische haalbaarheid bekeken wordt waardoor generieke handvaten zullen ontstaan voor het MKB voor de inzetbaarheid van deze materialen.

Inmiddels zijn twee junior onderzoekers en drie studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde gestart met cases bij Fast Forward FFWD en Rondal. Zij houden zich bezig met het omzetten van thermohardende composiet producten naar thermoplastische composieten door middel van het (her)ontwerpen en het maken van prototypes die vervolgens getest worden.

Zie ook de website van het lectoraat Kunststoftechnologie, Windesheim.

« Ga terug