Verslag bijeenkomst C2C-polymeren netwerk, 11 september 2012

woensdag 10 oktober 2012

Het C2C polymeren netwerk was op 11 september uitgenodigd bij SABIC in Bergen op Zoom. Na de uitgebreide lunch waren er vier presentaties van SABIC, Morssinkhof Rymoplast, Philips en BMA Ergonomics. Vervolgens kregen de deelnemers een rondleiding door de laboratoria. Tijdens het tweede gedeelte van de middag verdeelden de 37 aanwezigen zich over kleine groepen. In elke groep stonden de uitdagingen van één van de vier bedrijven centraal. De deelnemers dachten mee over oplossingen. De middag werd afgesloten met een glaasje fris en een hapje.

Presentaties
Sreepad Karanam van SABIC vertelde over de manier waarop SABIC duurzaamheid in de praktijk brengt en het ‘levenscyclus denken’ heeft omarmd. Paul Davidson lichtte toe hoe SABIC omgaat met ‘closing the loop’ en de uitdagingen bij post-consumer recycling. Jan de Boer beëindigde de presentatie van SABIC met een korte toelichting op de Green Campus, een platform voor open innovatie op het gebied van Biobased Business. Friso Peters van Morssinkhof Rymoplast gaf inzicht in de praktijk van plastic-recycling en de manier waarop reststromen opnieuw worden verwerkt tot hoogwaardige grondstoffen. Mark Olof Dirksen van Philips vertelde over het gebruik van gerecycled materiaal bij de Senseo, over de technische specificaties en hoe Philips gehoor geeft aan klantwensen. Harmen Leskens van BMA Ergonomics deelde zijn ervaringen met recycling en retoursystemen bij de ergonomische bureaustoelen die BMA Ergonomics produceert. Hij vertelde openhartig over de uitdagingen die bij het opzetten van een lease-systeem komen kijken.

Rondleiding
Onder leiding van vier medewerkers van SABIC konden de aanwezigen een kijkje nemen in de testlaboratoria. In een uur tijd liepen de deelnemers langs diverse testopstellingen. De deelnemers waren onder de indruk van de geavanceerde technieken die SABIC gebruikt om producten van innovatief materiaal op materiaaleigenschappen te testen. De deelnemers konden de testopstellingen van dichtbij bekijken en vragen stellen.

Interactie
De groep werd opgesplitst in 4 kleinere groepen. In elke groep stond één van de bedrijven centraal, die tijdens het plenaire gedeelte een presentatie had gehouden. Na een korte kennismaking met alle deelnemers lichtte het bedrijf de uitdagingen toe waar het mee te maken heeft. De groep dacht mee over oplossingen en brainstormde over kansen en mogelijkheden.Tijdens het afsluitend informele gedeelte werd het gesprek voortgezet en wisselden diverse deelnemers contactgegevens uit. Volop nieuwe kansen om de volgende stap te zetten naar het sluiten van kringlopen in de praktijk.

Heeft u interesse om een volgende bijeenkomst van het C2C-polymeren netwerk bij te wonen, neem contact op met Lonneke de Graaff.

« Ga terug