Verrassende inzichten tijdens workshop duurzame ontwerpbeslissingen nemen, 18 september

dinsdag 9 oktober 2012

Op 18 september was in Kennispoort de workshop ‘Duurzame ontwerpbeslissingen nemen’ (Lean LCA). Kennisbijeenkomst van de PVT georganiseerd in samenwerking met DPI Value Centre. Er waren ruim 30 ontwerpers, engineers , verwerkers en OEM-ers uit de kunststofketen aanwezig die allemaal zochten naar een antwoord op de vraag: Hoe breng ik duurzaamheid in de praktijk?
Duurzaamheid is niet langer een modewoord, het is niet meer weg te denken. Een veel gebruikte manier om duurzaamheid aan te tonen is een Life Cycle Assesment (LCA). Een berekeningsmethode die de milieu-impact in kaart brengt. Een complete LCA uitvoeren kost tijd en geld. Maar er zijn ook methodes die minder tijd en geld kosten en waarmee ontwerpers en constructeurs snel en eenvoudig kunnen kiezen voor duurzame oplossingen.
Erwin van Limpt, directeur Haval Disposables en bestuurslid van de PVT gaf de introductie. Aansluitend gaf Eelco Rietveld van BECO een presentatie over de geschiedenis van LCA en een overzicht van verschillende versimpelde methoden om tot duurzame oplossingen te komen. Jeroen op ten Berg van GBO gaf aan de hand van vele voorbeelden aan op welke wijze zij duurzame ontwerpbeslissingen nemen. Renso Kusters van Cadmes demonstreerde een module waarmee tijdens het ontwerpen realtime kan worden doorgerekend wat de meest duurzame oplossing is. Vervolgens was er een korte actieve sessie waar in 5 groepen met verschillende methoden een gastronoombak analyseerden op duurzaamheidsaspecten en verbeteringen konden vorstellen. In een afsluitende discussie werden de resultaten met elkaar gedeeld. De reacties op deze bijeenkomst waren erg positief.
Lean LCA Polymerennetwerk
Wilt u op deelnemen of op de hoogte gehouden worden van het Lean LCA Polymerennetwerk? DPI Value Centre, PVT en NRK zetten een Lean LCA polymerennetwerk op. Doel van het netwerk is om deelnemers en gebruikers van LCA's met elkaar in contact te brengen, nieuwe ontwikkelingen en best practices te delen en invloed uit te oefenen op de ontwikkeling van een nieuwe norm voor Ecodesign die momenteel in Europa wordt ontwikkeld. Kern hierbij is dat er een eenvoudige snelle methode gebruikt gaat worden voor het beoordelen van de duurzaamheidsprestatie van een ontwerp/product.
Wilt u meer informatie hierover, neem dan contact op met Martin van Dord vandord@nrk.nl.
 
« Ga terug