Impressie Marktdag Biopolymeren

woensdag 14 december 2011

Op de Chemelot Campus zijn op 14 december jl. acht aanbieders van biopolymeren en meer dan vijftig verwerkers bijeengekomen tijdens de Marktdag Biopolymeren. Tijdens deze dag stond het koppelen van vraag en aanbod van hedendaagse bioplastics en additieven centraal met een focus op thermoplastische biopolymeren. De organisatie van deze middag was in handen van DPI Value Centre en Flanders' Plastic Vision in samenwerking met VKC, Challenge2Bio, Syntens, NRK Biobased, PVT, VMK en WUR.

Na een gastvrije ontvangst startte er een serie van elf korte, actuele en zeer informatieve presentaties. Karin Molenveld van WUR begon met een historisch overzicht over het ontstaan van biopolymeren. Ze besprak de verschillen, de mogelijke toepassingen en de trends van biobased polymeren richting 2de generatie grondstoffen en schaalvergroting. In sneltreinvaart kwamen de verschillende soorten bioplastics aan bod: natuurlijke polymeren (zetmeel, cellulose), polymeren die direct ontstaan uit micro-organismen of gemodificeerde gewassen (PHA’s ) en polymeren die uit biobased bouwstenen worden gemaakt (bijvoorbeeld via fermentatie, PLA).

Vervolgens etaleerden de aanbieders in vijf minuten hun producten:
- Synbra Technology -> PLA schuim BioFoam® en PLA Synterra®
- Rodenburg -> Solanyl, gebaseerd op aardappelzetmeel
- BASF -> additieven voor biopolymeren, ketenverlengers
- Nature Works -> Ingeo™ (PLA) gebaseerd op plantsuikers
- Greengran -> natuurvezelversterkt bioplastic granulaat, schuim, lijm en folie
- FKuR Kunststoff GmbH -> Bio-Flex® (PLA), Biograde® Fibrolon®, agent van Braskem bio-PE
- Colorex -> biopolymeren compounds en master batch
- PolyOne -> additieven, masterbatches en compounds voor bioplastics

                    

Na dit plenaire gedeelte starten de ‘speed-dates’. In twaalf gespreksronden spraken aanbieders en verwerkers in één op één gesprekken over maatoplossingen. Maar ook in de pauzes en wandelgangen werd volop contact gelegd en specifieke informatie uitgewisseld. In de gestructureerde mierenhoop in het restaurant van de Chemelot campus zijn meer dan honderd kennismakingsgesprekken gevoerd. Ook nu blijkt dat in een kort tijdsbestek hard is gewerkt aan match-making en dat nieuwe innovaties op weg zijn geholpen.


 

 

 

 

« Ga terug